schouwbroek vroeger

Schouwbroek

In de oosthoek van de oude gemeente Strijp, aan de grens met Woensel en Eindhoven, lag vroeger het gehucht Schouwbroek. In 1452 wordt hier al het goed Ten Broeck genoemd. Schouwbroek betekent letterlijk vermoedelijk ‘drassig land met lissen’. Dat drassige kwam van de watertjes de Windgraaf (grens Strijp/ Woensel) en de Gender die hier liepen.In Schouwbroek lagen een aantal oude weggetjes, zoals de Gagelstraat, Draaiboomstraat, Langdonkenstraat. Vanaf 1910 is hier de nieuwbouwbuurt Philipsdorp gerealiseerd (wordt elders behandeld) en krijgt een deel van het gebied een geheel ander karakter.

De Gagelstraat is een zeer oude weg. Op de kaart van 1560 staat deze hoofdweg tussen Woensel en Strijp al aangegeven. Voor 1920 heette de straat in Strijp de (Nieuwen) Dijk. In 1934 begint de weg vanaf het Eindje (Lijmbeekstraat) in Woensel, steekt de spoorweg over om uit te komen op de Willemstraat in Strijp. Tegenwoordig is alleen het Strijpse gedeelte over. De Gagelstraat loopt nu dood bij de binnenring (Vonderweg) en de omstreeks 1970 gerealiseerde Westtangent.

Halverwege de Gagelstraat was er een klein zijstraatje, de Gagelsteeg. In 1924 hadden de bewoners nog B&W verzocht om de straatnaam te wijzigen in Korte Gagelstraat, want ze vonden ‘steeg’ te negatief klinken. De gemeente wees het verzoek echter af.
 

 

 

Buurthuis de meerpaal eindhoven - in de Botenbuurt. Gratis Notarissen spreekuur notaris

Lees meer